Orzechy włoskie – zdrowy dodatek o szerokim zastosowaniu

Orzechy włoskie to najpopularniejsze orzechy stosowane w Polsce. Ich prosta, bezobsługowa uprawa sprawia, że wielu z nas ma do nich dostęp nawet we własnym ogródku. Jest to produkt o niezwykle szeroki zastosowaniu kulinarnym, jednak do tego orzecha, bardziej przekonywać nas powinny jego właściwości zdrowotne, a nawet lecznicze. Należy jednak starać się kupować świeże, niewyschnięte orzechy, gdyż mają one znacznie lepszą przyswajalność składników odżywczych,

Zastosowanie w kuchni

Orzechy te można śmiało wykorzystać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Ich smak, jest bardzo charakterystyczny, wyraźny, lekko goryczkowy i wytrawny. Orzechy włoskie są dość tłuste, przez co świetnie komponują się z serami. W niektórych regionach Włoch, każdy makaron oprószany jest parmezanem, oraz właśnie zmielonymi orzechami włoskimi. Rzadko jednak występują one jako główny składnik. Można spotkać kremy czy wywary z orzechów włoskich, jednak ciężko znaleźć deser czy danie, w którym pierwsze skrzypce grałby ten składnik. Stosując go w kuchni należy jednak uważać, gdyż dość łatwo można przytłumić jego smak, chociażby poprzez zastosowanie zbyt dużej ilości cytrusów czy kakao. W tradycyjnej kuchni staropolskiej, często orzechy włoskie były składnikami sosów do dziczyzny oraz kaczek. Zastosowanie ich jako składnik ciast, to zdecydowanie bardziej współczesny okres polskiej historii kulinarnej.

Właściwości zdrowotne

Należy od razu zaznaczyć, że orzechy włoskie są wysoko kaloryczne, gdyż 100 g tego produktu ponad 640 kcal. Dlatego też, chętnie są stosowane przez osoby ze sporym deficytem kalorycznym. Wegetarianie, często zastępują orzechami włoskimi brak ryb w diecie, ze względu na ich bardzo zbliżone wartości odżywcze. Są one również stosowane w leczeniu nadpotliwości. Spora ilość garbników oraz związków o właściwościach antybakteryjnych sprawia, że nie tylko pocimy się mniej, ale sam pot również wydziela mniej nieprzyjemny zapach.

Orzechy włoskie słyną ze swojego dobrego wpływu na pracę mózgu. Duża zawartość łatwo przyswajalnego fosforu sprawia, że poprawiana jest koncentracja, współpraca między półkulami mózgu oraz usprawniane są procesy myślowe. Jednocześnie, duża zawartość kwasu foliowego i magnezu to naturalny lek na uspokojenie. Pomaga opanować nerwy, osoby zmęczone będą odczuwać mniejsze poirytowanie. Dlatego też, są one bardzo zalecane osobom będącym narażonym na stres, połączony ze wzmożonym wysiłkiem psychicznym.

Stosując zmielone orzechy na skórę, poprawimy jej wygląd, wspomożemy oczyszczanie, odtłuszczenie i usprawnimy gojenie się drobnych podrażnień. Orzechy włoskie to częsty składnik wielu kremów i maseczek do twarzy, oraz dłoni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *